Mellemrum med forskellig længde

Et mellemrum er – måske lidt overraskende – ikke bare et mellemrum. Der er flere forskellige slags med forskellige egenskaber, bl.a. forskellig længde. I InDesign er der f.eks. alle disse at vælge imellem:

Her ses – bare som et eksempel – de forskellige mellemrum i InDesign for skrifttypen Myriad Pro:

Bemærk, at udseendet vil variere afhængigt af skrifttype, -variant og -størrelse samt alle mulige andre indstillinger.

De forskellige mellemrum er alle forskellige tegn, så hvis man f.eks. søger på et almindeligt mellemrum, vil programmet ikke stoppe op ved et ’hårfint’ mellemrum. Vi står derfor bl.a. med nedenstående problemer i praksis, når vi læser korrektur.

Mangler der et mellemrum?
Nogle gange ser der ud til at mangle et mellemrum, uden at det er tilfældet. Både i InDesign og i en PDF-fil kan man komme nærmere et svar ved at sætte cursoren i nærheden og bruge piletasterne til at køre cursoren forbi stedet. Hvert tryk på piletasten flytter nemlig cursoren ét tegn. På nedenstående udsnit af en PDF-fil kan man ikke umiddelbart se, om der mangler et mellemrum foran V’et i Vores:

Men ved at flytte cursoren viser det sig, at der i hvert fald er et eller andet tegn; vi kan dog ikke vide, om tegnet er et mellemrum.

I InDesign kan man prøve at slette tegnet og indsætte et almindeligt mellemrum med mellemrumstasten på tastaturet og se, om der er forskel. Som udgangspunkt er korrekturlæsere dog ikke layouteksperter, så derfor er det sikrest at fjerne rettelsen igen (ved at fortryde) og indsætte en kommentar om problemet i stedet. Det kan jo også være, at en grafiker har indsat det korte mellemrum med vilje. Hvis der er mange af sådanne steder, kan man indsætte én generel kommentar a la denne:

”Her og flere andre steder i dokumentet ser mellemrummene meget korte ud. Er det med vilje? Vi kommenterer det kun her.”

I PDF-filer kan man tjekke, om der er et mellemrum, ved at kopiere teksten over i Word. Hvis der er et mellemrum i Word, er der også et i PDF-filen. Men man kan ikke løse problemet, så igen er det bedst med én generel kommentar, første gang der ser ud til at mangle et mellemrum, f.eks. en kommentar som denne:

”Her og flere andre steder i dokumentet ser der umiddelbart ud til at mangle et mellemrum. Når vi bevæger cursoren hen over stedet, kan vi dog se, at der er et eller andet tegn, måske en form for kort mellemrum, som jeres grafiker eller en anden har sat ind. Vi går derfor ud fra, at det er gjort med vilje, og kommenterer det kun her. Vi vil dog anbefale jer lige at dobbelttjekke det med jeres grafiker.”

Er der to mellemrum i træk?
Når der ser ud til at være to mellemrum i træk, som dog ikke popper op, når man søger på to mellemrum, kan der være tale om to forskellige slags mellemrum (som er to forskellige tegn og derfor ikke bliver fundet i en søgning på to ens almindelige mellemrum).

I InDesign kan man trykke på ”GREB” i søgeboksen (i stedet for ”Tekst”, som giver almindelige søgninger) og derefter vælge ”Flere mellemrum til enkelt mellemrum” øverst i drop down-menuen efter ”Forespørgsel:”:

Når man trykker gentagne gange på ”Find næste”, finder programmet alle kombinationer af dobbelte mellemrum, f.eks. et ’hårfint’ mellemrum efterfulgt af et ’hårdt’ mellemrum. Nu kan det være, at det mulige dobbelte mellemrum bliver fundet, og man ved så, hvad der var tale om, og kan bare slette det ene mellemrum.

I PDF’er kan vi ikke stille noget op – andet end at kommentere det. Hvis problemet er mere end ét sted i dokumentet, så skriv gerne bare én generel kommentar:

”Her og flere andre steder i dokumentet ser der umiddelbart ud til at være to mellemrum i træk eller muligvis ét langt mellemrum. Er det med vilje? Hvis ikke, så søg gerne på to mellemrum/et langt mellemrum for at finde alle steder i dokumentet. Der er dog muligvis ikke tale om to almindelige mellemrum (men f.eks. et ’hårfint’ mellemrum efterfulgt af et ’hårdt’ mellemrum), så få gerne hjælp af jeres grafiker til at søge på alle kombinationer af mellemrum. Vi kommenterer det kun her.”

Nu har vi som korrekturlæsere gjort, hvad vi kunne.

Fra InDesign til PDF, fra InDesign til Word og fra PDF til Word
Vi har lavet to små tests med udgangspunkt i InDesigns mellemrum. Den første test viser, at de forskellige slags mellemrum bliver omdannet til almindelige mellemrum, hvis man skaber en PDF-fil ud fra en InDesign-fil ved at vælge “Eksporter” og “Adobe PDF (udskrift)”. Den anden test viser, at kopiering af tekst fra InDesign over i Word bevarer mellemrumstyperne.

Vi kan desværre ikke sige noget definitivt om kopiering af tekst fra PDF til Word, da PDF’er kan laves på et utal af måder, men som nævnt tidligere: Hvis der er et mellemrum i Word efter kopiering, er der helt sikkert også en form for mellemrum i PDF-filen.

Andre ting, der påvirker længden af mellemrum
Hvis der fejlagtigt ser ud til at mangle et mellemrum (afgøres enten ved kopiering over i Word eller ved at flytte cursoren med piletasterne), kan forklaringen også være en anden. Et helt almindeligt mellemrum kan nemlig også reguleres i længde i visse programmer, f.eks. i InDesign, hvor man med indstillingerne på båndet øverst f.eks. kan strække teksten eller trykke den sammen, så tegnene står henholdsvis længere fra eller tættere på hinanden. Her er indstillingen “Generel regulering” sat til -100 (dvs. at afstanden mellem tegnene er gjort mindre, hvorved et mellemrum i visse tilfælde kan se næsten fraværende ud):

Her ses effekten af en generel regulering på henholdsvis 0, -100 og 100:

Heller ikke dette er noget, korrekturlæsere skal tage ansvar for – nogen må jo have valgt den indstilling. Så indsæt bare en kommentar, hvis det ser utilsigtet ud.

Skriv et svar

Your email address will not be published.