Versioner

InDesign har fandtes i mange år, og derfor findes der en del forskellige versioner af programmet. “I gamle dage” købte man en programversion én gang for alle, f.eks. CS3. Når CS4 kom, skulle man tage stilling til, om man ville betale for en opgradering. Det var der mange, der ikke syntes, var nødvendigt, hvilket førte til, at folk havde mange forskellige udgaver af programmet.

I dag kan man ikke købe programmet én gang for alle, men skal betale løbende licens. Til gengæld har man altid fri adgang til den nyeste version (som altid hedder noget med CC) og kan frit opdatere:

Skærmbillede 2016-06-16 kl. 17.57.05

 

Derfor bruger dine kunder højst sandsynligt samme version som dig (p.t. CC 2015 – her i juni 2016). Alligevel er her lidt info om de mulige problemer med versioner – der er stadig nogle få tilbage, som ikke er gået over til InDesign CC.

Åbning i en ældre version
Man kan ikke åbne et nyere dokument i en ældre version af InDesign, så dét problem opdager man automatisk. Der kommer et par advarselsbokse om manglende ekstramoduler:

Skærmbillede 2016-06-16 kl. 18.03.16

Skærmbillede 2016-06-16 kl. 18.03.24

Når man har trykket OK til advarselsboksene, sker der ingenting. Du må nu tjekke, hvilken InDesign-version du har åben, og om der mon skulle være kommet en opdatering til din CC, som kunden har installeret, men som du mangler. Opdatér, og prøv igen.

Åbning i en nyere version
Til gengæld opdager du det ikke umiddelbart, hvis kunden har sendt et “gammelt” dokument, og du åbner det i den nyeste InDesign-version. Der er dog to tegn, der kan springe i øjnene, hvis du er garvet:

1) En stjerne foran filnavnet (selvom der ikke er foretaget nogen ændringer, efter at du har åbnet dokumentet)

2) Teksten “[konverteret]” efter filnavnet.

Skærmbillede 2016-06-16 kl. 18.00.06

Hvis du ligger inde med de tidligere versioner af InDesign, kan du prøve at åbne dokumentet i dem enkeltvis og derved finde ud af, hvilken version dokumentet er opretttet i: Du ved, du har fundet den rette, når du kan åbne dokumentet, uden at stjernen og “[konverteret]” fremkommer. Du kan så bruge dén version til at rette i dokumentet og returnere det til kunden uden problemer.

Hvis du ikke opdager, at du sidder med et “gammelt” dokument i en nyere InDesign-version, ændrer du dokumentet til den nye version, så snart du gemmer første gang. Når kunden får dokumentet retur, kan vedkommende ikke umiddelbart åbne dokumentet i sit gamle program. Det kan være muligt for dig efterfølgende at konvertere dokumentet tilbage eller gemme dokumentet i et andet format, så kunden kan åbne dokumentet med din hjælp, men det er besværligt og usikkert, om der evt. går kludder i dokumentet under dén proces, så undgå helst dette.

Skriv et svar

Your email address will not be published.